Opraštamo se od našeg STEFANA ANDONOVIĆA

In memoriam - Stefan Andonović
Stefan Andonović
Stefan Andonović 13.05.1991. – 14.05.2021

Sa dubokim žaljenjem obaveštavamo javnost da nas je iznanada i prerano napustio naš Stefan Andonović, bivši reprezentativac Srbije u plivanju i istaknuti plivački sudija.

Stefan Andonović, rođen je 13.05.1991. godine u Beogradu, Republika Srbija. Bio je istaknuti član “Udruženja plivačkih sudija – SRB” i nacionalni plivački sudija Plivačkog saveza Srbije.

Ono što je Stefan postigao sa tek napunjenih 30 godina života, trajno svedoči o veličini gubitka koji je nenadoknadiv.

Sudijska karijera

Nacionalni plivački sudija Plivačkog saveza Srbije postaje od 05.08.2017. godine, redovno sudi na državnim i regionalnim prvenstvima Srbije, te postaje jedan od najprspektivnijih mladih sudija Srbije. Svoj talenat i znanje ističe kao vrstan sudija okreta i stila. Posebno se ističe na njemu omiljenoj poziciji pomoćnika startera, gde svojim autoritetom postaje jedan od miljenika naših plivača.

Nemanja Žišković i Stefan Andonović na pomoćnom startu
Nemanja Žišković i Stefan Andonović na pomoćnom startu

Znanjem i sposobnošću veoma brzo obezbeđuje mesto plivačkog sudija na velikim međunarodnim mitinzima A kategorije u našoj zemlji poput, Trofeja beograda, 11 aprila, Zrenjanin Grand Prix itd.

Sudio je Balkansko prvenstvo u plivanju 2018. godine u Sarajevu i olimpijske Evropske igre malih zemalja 2019. godine u Podgorici, gde je dobio najviše ocene i pohvale.

Plivački savez Srbije imao je tu čast da ga predloži za prvog arbitražnog sudiju pri Arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije. Od 2017. godine obavlja funkciju arbitra u Arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije.

Plivačka karijera

Bio je član plivačkog kluba Partizan, Beogradskog plivačkog kluba i 11 aprila. U mlađim kategorijam svojim plivačkim rezultatima postao član plivačke reprezentacije Srbije. Kao najuspešniji plivač, Beogradskih liga osvajač je čak 11 individualnih pehara.

Bio je kadetski, juniorski i apsolutni državni prvak na 200 m delfin stilom, kao i osvajač mnogobrojnih drugih medalja u raznim disciplinama na državnim prvenstvima i međunarodnim plivačkim takmičenjima.

Učestovao je na Evropskom festivalu mladih 2007. godine u Beogradu, juniorska Balkanijada 2007. godine Pitesti, Igrama jugoistočne Evrope 2008. godine u Solunu. Osvajač je bronzane medalje na Balkanskom prvenstvu u plivanju u Istambulu 2009. godine.

Po završetku aktivnog takmičarske karijere, preuzima misiju afirmisanja masters plivanja, čime još jednom neizmerno zadužuje plivanje svojim rezultatima, darujući najbolji deo sebe. Na masters takmičenjima postaje neprikosnoveno prvak Srbije.

Na Evropskom masters prvenstvu 2018. godine u Kranju zauzma u štafetnom plivanju četvrto mesto u disciplini 4×50 m mešovito.

Na Svetskom masters prvenstvu u plivanju 2017. godine u Budimpešti zauzima 7 mesto u štafeti.

Stefan Andonović na Masters Svetskom prvenstvu u Budimpešti
Stefan Andonović na Masters Svetskom prvenstvu u Budimpešti

Obrazovanje i profesionalan karijera

  • Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dana 25.08.2014. godine na međunarodno pravnom smeru sa prosečnom ocenom 9,37.
  • Završio master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dana 30.09.2015. godine, na Upravno pravnom smeru, prosečnom ocenom 10,0.
  • Odmah potom, 06.12.2015. upisao doktorske studije 2018. godine doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Upravno pravnom smeru.
  • Radio je i advokatskoj kancelariji, a dana 28.02.2017. godine je položio Pravosudni ispit.
  • Održao je predavanje 2018. godine na Srpskoj Akademiji Nauka pod nazivom: „Pravni aspekt digitalizacije, kulturne i naučne baštine u Srbiji“.
  • Uneverzitetsku karijeru počinje da gradi 01.10.2020. godine kad počinje da radi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Stefan Andonović kao predavač

Autor je udžbenika „Osnovi prava zaštite podataka o ličnosti“ koja je publikovana 28.08.2020. godine u izdanju Instituta za uporedno pravo.

Bio je spoljni saradnik na Institutu za uporedno pravo, predavač na mnogobrojnim naučnim skupovima, a oblasti bavljenja su mu bile upravno pravo i sportsko pravo. Takođe, bio je član Komisije za mlade Olimpijskog komiteta Srbije.


Tokom svoje sportske i sudijske karijere neiscrpno je širio duh ferpleja i ostavio neizbrisivi trag u plivanju. Neizmerno mu hvala na svim postignutim dostignućima, večitom osmehu i energiji koju je nesebično delio. Njegova dela i rezultati ostavili su trajno dobro u plivanju i svima nama koji smo imali čast da budemo njegovi savremenici.


U ime plivačkih sudija “Udruženje plivačkih sudija – SRB” upućujemo najdublje izraze saučešća njegovoj celokupnoj porodici, devojci Sanji Andrejević i mnogobrojnim prijateljima.