Gordana Mirčetić dobitnica nagrade za životno delo PSS

Gordana Mirčetić i Nedeljko Duduković

Predsednica UPS-SRB i istaknuti sportski radnik koji nesebično afirmiše plivanje već punih 40 godine kao i načelo poštovanja boljeg i duha ferpleja, gospođa Gordana Mirčetić, dobitnik je nagrade za Životno delo, koje je joj je 28.12.2022. na redovnoj godišnjoj skupštini PSS, svečano uručio predsednik Plivačkog saveza Srbije, gospodin Boris Drobac.

Gordana Mirčetić sa ostalim dobitnicima priznanja PSS - 28.12.2022.

Gordana Mirčetić je od 1982. godine aktivni sportski radnik, obavlja dužnost generalnog sekretara plivačkog kluba Vračar, a od 2001. godine i aktivno učestvuje u uspostavljanju rada plivačkog kluba Vračar. Nekoliko godina kasnije preuzima višegodišnju dužnost direktora Plivačkog Kluba Vračar koju je obavljala do 2017. godine.

Cenjeni plivački sudija je od 1988. godine. Sudila je širom bivše Jugoslavije na državnim prvenstvima, Balkanijadama, Evropskim prvenstvima, Komnen kupovima, regionalnim prvenstvima i mnogobrojnim međunarodnim plivačkim mitinzima, gotovo na svim sudijskim dužnostima, od vrhovnog sudije pa na dalje.

Od 2002. godine sa tada malobrojnim plivačkim sudijama u Beogradu poput istaknutog Dušana Dimitrijevića, učestvuje u okupljanju i organizovanju sudija u Odbor sudija Plivačkog saveza Beograda.

Nekoliko godina kasnije preuzima dužnost predsednika Odbora sudija Plivačkog saveza Beograda, ubrzo kreće u edukaciju mlađih naraštaja, nesebično prenoseći svoja znanja i iskustva.  

2013. godine učestvuje u osnivanju i postaje predsednica udruženja Plivačkih sudija – SRB, a postaje i predsednica Odbora plivačkih sudija PSS. Pored mnogobrojnih sudijskih dužnosti, istakla se učestvovanjem u organizacij velikih plivačkih takmičenja: Evropskog junirskog prvenstva u Beogradu 2008. i 2011. godine, kao i Univerzijade 2009. godine u Beogradu. 

Predan i višedecenijski kontinuirani rad u plivačkom sportu nije iskazivala samo kroz vršenje sudijske dužnosti i afirmaciju istih već je obavljala i dužnost člana Upravnog odbora Plivačkog saveza Srbije od 2013. do 2017. godine. Bila je član takmičarske komisije Plivačkog saveza Srbije i komesar takmičenja na prvenstvima PSS od 2017. do 2020 godine.  

Bila je član Odbora za masters, maratonsko i daljinsko plivanje Plivačkog Saveza Srbije i danas sa ponosom nosi titulu Zaslužni Plivački Sudija Plivačkog saveza Srbije.  

Prepoznata je kao multidisciplinarna osoba i u drugim plivačkim sportovima, poput plivanja sa perajima, tako da je Gordana Mirčetić i internacionalni CMAS sudija za plivanje sa perajima, sudila je na više Svetskih prvenstava i kupova plivanja sa perajima održanim u Beogradu.  

Njena multidisciplinarnost posebno je vrednovana u radu kao član komisije za žene u sportu, od 2009. godine u četvorogodišnjem mandatu gde je predstavljala sve vodene sportove uključujući plivanje u Olimpijskom komitetu Srbije. Od 2007. godine idejni je tvorac i organizator jedinog humanitarnog masters plivačkog mitinga u Srbiji – “Masters Vračar”.

Udruženje plivačkih sudija – SRB sa ponosom čestita gospođi Gordani Mirčetić ovo značajno priznanje.