Obeležavanje dana žalosti – instrukcije Ministarstva sporta

Plamen sveće u mraku - dan žalosti

Poštovani članovi,

Na osnovu Odluke Vlade RS od 4. maja 2023. godine određen je Dan žalosti zbog velike tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikarˮ u Beogradu.

Dan žalosti je od 5-7. maja 2023. godine, pa je shodno tome potrebno da postupite u skladu sa članom 9. Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji RS prilikom održavanja sportskih manifestacija i sportskih događaja.

Ministarstvo sporta RS preporučuje da ukoliko postoje uslovi se odlože takmičenja i sportske manifestacije koje su planirali za predstojeći vikend.

Ukoliko ne postoji mogućnost da se odlože sportske manifestacije postupićete u skladu sa navedenim članom koji kaže, citiramo: „Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja. U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti. Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.ˮ

Napominjemo da Ministarstvo sporta upozorava da ukoliko se sportske organizacije ne pridržavaju utvrđenih obaveza biće pokrenut prekršajni postupak protiv odgovornih lica.

S poštovanjem,
Plivački savez Srbije / Serbian Swimming Federation