XXI Trofej Beograda 2023

Pehar memorijalna trka 50 m delfin Stefan Andonović

Međunarodni plivački miting, „XXI Trofej Beograda 2023“ (miting A kategorije), u organizaciji Plivačkog saveza Beograda, održan je od 03. do 04.06.2023. godine, na bazenu sportsko rekreativnog centra 25. Maj – Milan Gale Muškatirović. Ovo je bilo kvalifikaciono takmičenje na kojem je 380 takmičara iz 36 klubova iz Egipta, Francusce, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije imalo priliku da ostvari norme za Olimpijske Igre i i Svetsko Prvenstvo u plivanju.

Sudije našeg udruženja koje su učestvovale na ovom takmičenju, predvođene Aleksandrom Đokić i Goranom Zebićem su:

  • Marko Zelenović
  • Marko Tanasijević,
  • Nikola Nedeljković,
  • Dragana Parkajić,
  • Katarina Živković,
  • Aleksandra Beserovac,
  • Kristina Mirazović,
  • Jovan Matić,
  • Ana Bojić
  • i Nemanja Žišković.

Pobednik memorijalne trke 50 m delfin Stefan Andonović - Huseyin Emre

Plivački savez Beograda je i ove godine odao poseban pijetet u čast prerano preminulog reprezentativca Srbije Andonović Stefana, organizovanjem memorijalne trke 50 m delfin stilom. Poseban pehar za osvojeno prvo mesto u ovoj memorijalnoj trci, pripalo je Svetskom rekorderu u disciplini 50 m prsno (u 25 m bazenu) iz Turske – SAKCI, Huseyin Emre-u, koji je 50 m delfin stilom otlplivao za 24.59. Pobedniku memorijalne trke „Stefan Andonović 50 m delfin“, pehar je uručila rođena Stefanova setra, Tijana Andonović.

Stefan Andonović

Podsetimo se, 13. maja 2021. godine, tačno na njegov trideseti rođendan, plivačku javnost potresla je vest o iznenadnoj smrti Andonović Stefana, koji je bio osvajač čak 11 individualnih pehara Beogradskih liga, učesnik na Evropskom festivalu mladih 2007. godine u Beogradu, učesnik na juniorskoj Balkanijadi 2007. godine u Pitesti, a nastupio je i na Igrama jugoistočne Evrope 2008. godine u Solunu. Osvajač je bronzane medalje na Balkanskom prvenstvu u plivanju u Istambulu 2009., kao i mnogobrojnih nacionalnih medalja i priznanja. Bio je poštovan i voljen nacionalni plivački sudija PSS ali i doktor pravnih nauka i akademski radnik. Memorijalnu trku 50 m delfin sa tribina prvi put su uživo i veoma emotivno ispratili najbliži članovi njegove porodice, ali i bivši plivači, veliki Stefanovi prijatelji koji su zajedno sa njim trenirali i osvajali mnogobrojne medalje, kao i plivačke sudije koje sa posebnim pijetetom i empatijom čuvaju sećanje na našeg kolegu i sportistu Andonović Stefana.

Plivački savez Beograda organizaciom memorijalne trka 50 m delfin u njegovu čast, ali i memorijalne trke 200 m delfin u znak sećanja na Mirka Mirkovića-Kineza plivača, reprezentativca i dugodišnjeg plivačkog trenera kao i memorijalne trke 100 m delfin u čast višegodišnjeg predsednika Plivačkog saveza Beograda Ivana Đorđevića, šalje poruku da nesebično čuvamo sećanje na svakog plivača i sportskog radnika koji je dao svoj doprinos našem sportu koji toliko volimo.

Majka i Ujak Stefana Andonovića

Majka, Ujak i drugari Stefana Andonovića

Izvor prethodne dve fotografije print screen Youtube: