Priznanje za velikog sportistu – Čabu Silađija

Čaba Silađi sa plivačkim sudijama

Plivački savez Srbije je dana 11.03.2023. godine pre finalnog dela programa ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Srbije povodom završetka impresivne plivačke karijere Čabe Silađija organizovao Revijalnu trku Čaba Silađi 50 m prsno. U ovoj revijalnoj trci učestvovali su odabrani reprezentativci Srbije koji su sa njim nastupali na mnogobrojnim plivačkim takmičenjima.

Čaba Silađi sa učesnicima oproštajne trke

Staza 8 ostala je upražnjena jer je rezervisana za Ivana Lenđera koji je tim povodom poslao specijalan pozdrav za sve učesnike iz dalekih UAE. U stazi 1 plivao je Uroš Živanović mladi reprezentativac Srbije, svetski juniorski prvak u prsnom stilu, koji već obara Čabine juniorske rekorde i za koga se veruje da predstavlja veliku nada srpskog plivanja koja bi mogla da prevaziđe Čabine seniorske rezultate. U stazi 7 nastupao je bivši reprezentativac Srbije Lakatoš Kristijan koji je svoju poslednju trku otplivao 2019. godine na Mediteranskim igrama u Španiji, upravo sa Čabom. Čast da dugogodišnjeg srpskog vladara prsnog stila isprate u „sportsku penziju“ pripala je i odabranim reprezentativcima Srbije koji su zajedno sa Čabom nastupali na poslednjim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. U stazi 2 plivao je član srpskog tima zadužen za dobru atmosferu u reprezentaciji Nikolić Uroš, u stazi 6 od ovog trenutka najiskusniji član sprskog plivačkog tima veliki Velimir Stjepanović, u stazi 3 naša višestruka državna rekorderka, jedina dama među odabranim momcima Anja Crevar, dok se ustazi 5 nalazio najbrži plivač slobodnim stilom u istoriji Srbije, stub štafete 4x100m slobodno, Andrej Barna.

U stazi 4 uz ovacije i aplauze roditelja, supruge, velikog broja prijatelja, predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva sporta i prepunih tribina bazena “Milan Gale Muškatirovič” na Dorćolu, nastupio je, učesnik OI u Pekingu (2008), Londonu (2012), Riu (2016) i Tokijo (2021), evropski juniorski šampion, svetski juniorski vicešampion, vlasnik evropske bronze u seniorskoj konkurenciji, finalista na planetarnim i kontinentalnim šampionatima, osvajač odličja na Univerzijadama, Mediteranskim igrama i pobednik na trkama Svetskog kupa, neprikosnoveni vladar prsnog stila, apsolutni državni rekorder na 50 m, 100 m i 200 m prsnim stilom, veliki sportski šampion, gospodin Čaba Silađi.

Čaba Silađi na startu oproštajne trke

Erupcija emocija nastala je kada su učesnici trke uskočili u bazen, izronili oko 15 metra probijajući se kroz oblak koji se izdigao iznad bazena i sinhrono, timski formirajući formaciju i plivajući jedni ka drugima na talasu prsnog zaveslaja ispratili Čabu Silađija koji je prepoznatljivim prsnim stilom plivao ispred njih.

Oproštajna trka Čabe Silađija

Aplauz u SC „Milan Gale Muškatirović“ i dalje se čuje, aplauz koji su uputili svi prisutni i sve sudije Plivačkog saveza Srbije. Aplauz za poštovanje prema plivačima, plivačkom sportu. Aplauz za neke nove uspehe, naših plivača, aplauz i priznanje za velikog sportistu Čabu Silađija.

Čaba Silađi sa učesnicima oproštajne trke, predsednikom PSS, državnim sekretarom u Ministartstvu omladine i sporta i vrhovnim sudijom

Tim povodom naše udruženje odalo je posebno priznanje ovom istaknutom sportisti. Vrhovni sudija takmičenja Goran Zebić, uručio je u ime Udruženja plivačkih sudija – SRB plaketu Čabi Silađiju za postignute rezultate i izuzetno sportsko vladanje, poštovanje pravila i širenje duha ferpleja.

Goran Zebić i Čaba Silađi

Pogledajte i video snimke:

O celom događaju možete saznati više i pogledati snimak cele trke na:

Poslednji breast Čabe Silađija


Sve fotografije u ovoj objavi vlasništvo su Plivačkog saveza Srbije, a autor je David Damjanović.